Vill du flyga?

På denna webbplats beskriver vi utvecklingen av flygplatsen och området runt den. För att komma till flygplatsens webbplats klicka på länken nedan.

Gå till Stockholm Skavsta flygplats
Vill du flyga?

Virgin Atlantic flög med biobränsle från industriellt utsläpp

4 oktober 2018

Världens första kommersiella flygning med återanvänt biobränsle gick mellan Orlando, USA och London, UK. Bränslet, som producerats av startupföretaget LanzaTech, består till 5 procent av biobränsle som tillverkats på gaser från industriella utsläpp.

Det skriver finska YLE och hänvisar till en artikel i brittiska the Guardian. Gaserna innehåller höga halter av koldioxid, och bolaget specialiserar i den så kallade ”koldioxidinfångningsteknologin” (carbon capture and utilization, CCU), som går ut på att ta tillvara koldioxid som blir över i samband med industriell produktion.

LanzaTech har planer på att innan 2025 öppna tre fabriker i Storbritannien för att kunna tillverka biobränsle så det räcker till alla Virgin Atlantics flyg från Storbritannien, med ett 50/50-förhållande av biobränsle och vanligt bränsle.

Läs artikeln

Hör LanzaTechs VD, Jennifer Holmberg, förklara koldioxidinfångningsteknologin bakom det innovativa bränslet i en TedX-video, som du kan se genom att klicka här (till koldioxidåtervinning och den nya teknologin kommer du genom att spola till cirka 4 minuter framåt i videon).