Vill du flyga?

På denna webbplats beskriver vi utvecklingen av flygplatsen och området runt den. För att komma till flygplatsens webbplats klicka på länken nedan.

Gå till Stockholm Skavsta flygplats
Vill du flyga?

Två decennier av prisvärt resande med klimatfördelar

19 juni 2017

I juni firar Ryanair 20 år på Stockholm Skavsta flygplats. I juni 1997 lyfte det första planet mot London Stansted. Stockholm Skavsta var, tillsammans med Paris Beauvais, Ryanairs första destinationer utanför Storbritannien. I sommar flyger bolaget till 29 destinationer från Stockholm Skavsta och 2016 var Ryanair det tredje största flygbolaget på den svenska utrikesmarknaden efter SAS och Norwegian.

I dessa tider då argumenten för och emot flygskatt vässats, kan det vara anledning att fundera över flygplatsens och flygbolagets styrkor på klimatområdet vilka inte uppmärksammas så ofta. Flygplatsens miljöfördel är dess geografiska läge. Plan som flyger mellan Skavsta och övriga Europa förbrukar mindre bränsle jämfört med om planet skulle trafikera andra Stockholmsflygplatser, (undantaget destinationer norr och öster om Nyköping).

Ryanair klimatfördelar har uppstått ur ekonomiska kalkyler. Varje flyg har minst 90 procent av platserna i kabinen sålda och flygbolaget har aktivt uppmuntrat passagerare att resa lätt. Eftersom flygbolaget växer så snabbt är dessutom flygplansflottan ny och bränslesnål.

Ryanair och Wizzair i tillväxttoppen med nya flygplansflottor

Alla prognoser pekar på att utrikesflyget kommer att fortsätta växa. I det globala klimatarbete är det därför viktigt att flygbranschen aktivt arbetar för att göra transporterna så miljövänliga som möjligt och att detta arbete främjas av alla andra aktörer. Ryanair är världens femte största flygbolag (det enda europeiska) och introducerade förra året 200 nya destinationer vilket är nästan dubbelt så många som tvåan, EasyJet, som i sin tur var tätt följt av Wizzair med 100 nya rutter.

De tjugo år som Ryanair har funnits på den svenska marknaden har inneburit stora förändringar för såväl resenärer som andra flygbolag. Vi ser fram emot de kommande tjugo åren då antalet personer som flyger via Stockholm Skavsta flygplats kommer att växa till knappt sex miljoner.