Vill du flyga?

På denna webbplats beskriver vi utvecklingen av flygplatsen och området runt den. För att komma till flygplatsens webbplats klicka på länken nedan.

Gå till Stockholm Skavsta flygplats
Vill du flyga?

Ryanairs bas på Stockholm Skavsta flygplats

Vi kommenterar
14 augusti 2018

I förra veckan genomfördes en 24-timmars strejk av ett knappt 40-tal piloter anställda av Ryanair i Sverige. Samtidigt strejkade piloter i Tyskland, Belgien, Nederländerna och på Irland för rätten att teckna kollektivavtal och bättre arbetsvillkor. Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening, har i media förmedlat den oro för eventuella negativa konsekvenser av strejken som piloter med Nyköping som bas har gett uttryck för.

I dagens  Sörmlands Nyheter uttrycker både Urban Granström (s), kommunstyrelsens ordförande och Anna af Sillén (m), oppositionsråd, ett starkt stöd för och tilltro till den potential som Stockholms Skavsta flygplats har och den roll som flygplatsen kan fortsätta ha som komplement till Arlanda.

Fakta om Ryanair på Stockholm Skavsta   

Ryanair har idag fyra plan stationerade på Stockholm Skavsta flygplats vilket innebär att det finns ett stort antal piloter och kabinpersonal som är bosatta i Nyköping sedan flera år tillbaka. Deras farhågor har gällt förändrad stationeringsort, dvs att de och deras familjer skulle behöva flytta till ett annat land om Ryanair skulle välja att flytta sin Norden-bas utomlands.

De har också framförts oro för att Ryanairs affärsmodell inte är långsiktigt hållbar med andra arbetsvillkor för flygande personal, med minskad lönsamhet och flygverksamhet som följd. Eftersom det är piloter i många länder som  tillsammans driver frågan om arbetsvillkor är detta en möjlig effekt som i så fall inte skulle drabba Sverige och Stockholm Skavsta specifikt utan samtliga länder.

Värt att minnas är att Ryanair förra året firade 20 års oavbruten trafik på Stockholm Skavsta och att antalet destinationer har utvecklats från en; London Stanstedt, till 33 destinationer i 19 länder.

Ryanair står för ca 65 procent av trafiken på Stockholm Skavsta och Wizz Air för 35 procent.