Vill du flyga?

På denna webbplats beskriver vi utvecklingen av flygplatsen och området runt den. För att komma till flygplatsens webbplats klicka på länken nedan.

Gå till Stockholm Skavsta flygplats
Vill du flyga?

Norrköping och Linköping kritiska till Trafikverkets förslag om station på bibana

28 juni 2017

Kommunerna Norrköping och Linköping delar Nyköpings kommuns kritik mot att göra nya utredningar och förespråkar att stationen vid Skavsta flygplats ska ligga på huvudbanan. Det är beskedet i ett pressmeddelande från Lars Stjernkvist, kommunstyrelsen ordförande i Norrköping och Kristina Edlund kommunstyrelsens ordförande i Linköping. 

– Det är viktigt att Ostlänken ses både som en början på höghastighetståg mellan storstäderna och som ett led i att utveckla vår region. För hela vår region är det viktigt med en station på Skavsta flygplats, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

De kommuner som har stationslägen längs den nya planerade höghastighetsjärnvägen, däribland Norrköping och Linköping, planerar för en kraftig ökning av bostäder, företag och verksamheter som ska ligga nära stationerna. Planeringen sker med utgångspunkt av en mycket hög tillväxt av tjänsteföretag i städerna. Förutsättningarna för det bygger bland annat på ökad internationell tillgänglighet. En viktig kugge i detta sammanhang är Skavsta flygplats funktion som en nationell nod i transportsystemen där höghastighetsbanan kopplas till internationellt flyg. ( saxat ur pressmeddelandet)

– Vi som kommun, tillsammans med fastighetsägare och tillväxtföretag, räknar med att genom ökad tillgänglighet, både regionalt och internationellt, kunna bidra till en kraftfull tillväxt. Att förändra förutsättningarna för det verkar ogenomtänkt, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Läs pressmeddelandet i sin helhet

 

Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande Norrköping Fotograf: Fotofabriken

Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande Norrköping
Fotograf: Fotofabriken

Kristina Edlund, Kommunstyrelsens ordförande, Linköping Fotograf Per Nibell
Kristina Edlund, Kommunstyrelsens ordförande, Linköping
Fotograf Per Nibell