Vill du flyga?

På denna webbplats beskriver vi utvecklingen av flygplatsen och området runt den. För att komma till flygplatsens webbplats klicka på länken nedan.

Gå till Stockholm Skavsta flygplats
Vill du flyga?

MSB presenterade vattenskopande flygplan för brandbekämpning

3 juni 2020

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade idag officiellt de två vattenskopande flygplan som nu kan sättas in vid skogsbrandsbekämpning i hela landet. Planen är de första i sitt slag i Sverige och kompletterar markinsatser och vattenskopande helikoptrar. Nu är de mindre skopande flygplanen i beredskap och anslutna till rescEU. Det betyder att skogsbrandsberedskapen förstärks i både Sverige och norra Europa. – Nu har vi tagit ett stort och viktigt steg i arbetet med att förstärka skogsbrandsberedskapen ytterligare, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB i en kommentar på myndighetens webb.

Tjänsten som MSB köper från Saab AB innebär att de tillhandahåller två mindre skopande flygplan med tillhörande besättning och annan nödvändig logistik. Inom ramen för avtalet finns även möjlighet att utlösa en option med ytterligare två flygplan för perioden 2021-2023. Vid presskonferensen medverkade utöver Dan Eliasson också inrikesminister Mikael Damberg och Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab samt representanter för EU-kommissionen.

Läs mer på MSB:s webbplats  eller lyssna på Sveriges radios inslag