Vill du flyga?

På denna webbplats beskriver vi utvecklingen av flygplatsen och området runt den. För att komma till flygplatsens webbplats klicka på länken nedan.

Gå till Stockholm Skavsta flygplats
Vill du flyga?
Amerikanska militärer går över plattan på flygplatsen

Amerikanska marinkårssoldater landar på Stockholm Skavsta

14 september 2021

Runt 200 amerikanska marinkårssoldater landade i fredags på Stockholm Skavsta flygplats för den bilaterala övningen Archipelago Endeavor. Syftet med deras besök i Sverige är att under två veckor öva strid i skärgårdsmiljö tillsammans med Försvarsmakten och marinens amfibieförband.

I år är det tredje gången den bilaterala övningen Archipelago Endeavor genomförs i regi av Amfibieregementet strax utanför Stockholm. Totalt deltar närmare 350 soldater i övningen.

– Övningen ger oss en unik och värdefull möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskaper. Det är genom övningar som denna vi lär oss mer om varandra, kan stärka våra relationer och sänker tröskeln för att kunna arbeta sida vid sida i händelse av kris eller krig, säger överste Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet.

Till tidningen SN säger Victor Persson, kommunikatör hos Amfibieregementen inom Försvarsmakten att Archipelago Endeavour ”har blivit lite större för varje år.”

– ”Övningen genomförs primärt i Stockholms skärgård kring våra övningsområden vid Berga. Jag vågar inte svara på hur mycket de förflyttar sig men jag tror att det kommer att vara ganska lokalt, säger Victor Persson.”

Läs mer på Försvarsmaktens webb